Snel Afvallen!

De afslank wereld is er een vol met beloftes, valkuilen, triomfen en teleurstellingen. Verreweg de meeste beloftes die jou worden gedaan zijn bedacht door marketingbureau’s en geven je een verkeerd beeld. Het resultaat is dan ook vaak dat je zeker gewicht verliest maar ook je gezondheid op het spel zet en je waarschijnlijk slechts tijdelijke resultaten behaalt.

Is het dan wel mogelijk om snel en gezond af te vallen?
Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Is het mogelijk om af te vallen? Ja. Is dit dan ook snel te bereiken? Ja en Nee. Snel afvallen (1-2 kg per week of meer) kan maar is per definitie ongezond en het grootste deel van het verloren gewicht zal geen vet zijn. Relatief snel (o,5 kg per week) Is een realistisch doel en kan op een gezonde manier bereikt worden. In dit blog bespreek ik de opties voor je.

Eiwit dieet
Het eiwitdieet is al een tijd lang populair. Het is een methode die goed kan werken. Het nadeel van populaire dieetvormen is dat er dan ook varianten op de markt komen die minder gezond zijn. Afslanken met een eiwitrijk dieet werkt prima omdat je de spiermassa beschermt en omdat eiwitten een verzadigd gevoel geven. Proteïne rijk voedsel doet er langer over om te verteren en dus blijft het hongergevoel langer weg. Bovendien eet je ook minder koolhydraten tijdens dit dieet en ook dat heeft een gunstig effect op je gewicht. Oriënteer je goed als je het eiwitdieet een kans wilt geven. Een interessant artikel vind je hier: www.goldennatureproducts.nl/eiwitrijke-voeding

Suikervrij dieet
Suiker is het nieuwe vet. Deze uitspraak komt voort uit de overtuiging van een aantal; jaar geleden. Men was ervan overtuigd dat vet eten de oorzaak van ons overgewicht was en dat vetvrij eten de oplossing moest zijn. Dit betekende een enorme opmars van light producten. Allerlei producten met minder of geen vet. Het probleem wanneer je het vet uit bepaalde producten haalt is echter dat de smaak aanzienlijk minder wordt. De oplossing hiervoor was meer suiker, zout en of smaakstoffen. Gelukkig weten we inmiddels dat mager eten gezond is maar dat we met name onderscheid dienen te maken tussen goede en slechte vetten. Suiker (en snelle koolhydraten) is wel een echte boosdoener als het om overgewicht gaat. Suiker inname is een van de grootste veroorzakers van vetopslag. Door een teveel aan suiker, gaan er allerlei processen in je lichaam aan het werk met als uiteindelijke resultaat dat je vet opslaat. De suikers die je nodig hebt, worden al aangemaakt uit de normalen en gezonde voeding die je binnenkrijgt met een gezond eetpatroon. Alle suiker die je zelf eet zal worden opgeslagen als vet, tenzij je de suikers direct verbrand. Tijdens of direct na het sporten bijvoorbeeld, is suiker wel nuttig maar ook hier geld weer dat overdaad schaadt.

 

Low carb dieet
Een teveel aan koolhydraten en met name aan snelle koolhydraten veroorzaakt overgewicht. Door meet proteine te eten en minder koolhydraten, kun je dit probleem oplossen. Je hebt wel koolhydraten nodig om genoeg energie te hebben voor je dagelijkse bezigheden. Als je intensief sport of een lichamelijk zware baan hebt is dit wellicht niet de beste keuze voor jou maar in de meeste andere gevallen kan dit een effectief dieet zijn. Low carb betekent vooral dat je gaat leren om snelle koolhydraten te mijden en te vervangen door langzaam verterende koolhydraten zoals volkoren producten, peulvruchten en groentes. Low carb heeft raakvlakken met het eiwit dieet en paleo.

Heb je geen zin om te lezen? Kijk dan in ieder geval even dit grappige filmpje over gezonde snacks!

Natuurlijk zijn er meer opties maar je mag ervan uit gaan dat de meeste diëten die snelle resultaten beloven, niet zullen bijdragen aan je gezondheid. Probeer afslanken te zien als gezonder worden en niet alleen te focussen op de weegschaal. Oriënteer je goed en raadpleeg desnoods een personal trainer of voedingsdeskundige wanneer je serieus bent over je gewicht en gezondheid. Zoek naar een manier die bij jou en je levensstijl past en waarbij je een goed gevoel hebt. En onthoud dat je lichaam een complexe machine is die pas optimaal functioneert wanneer het alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen krijgt die het nodig heeft. Balans is hierin dus erg belangrijk want een lichaam in balans is een gezond en slank lichaam.

Snel Afvallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *